maandag 28 december 2009

Stage BC de sint


In het BC (belangstellingscentrum) 'De sint' moesten we een originele beeldactiviteit aan de kindjes geven. We besloten om de kindjes een levensgrote sint en piet te laten maken. Ze werden in groepjes van 5 à 6 kleuters verdeeld en een ervan mocht op het blad gaan liggen. De andere kindjes van de groep tekenden met potlood errond. Het was dus een groepswerkje, maar voor een derde kleuter is dat geen probleem.

Ze moesten samen beslissen wat ze wilden maken, een sint of een piet. Eenmaal gekozen konden ze van start gaan. De zwarte piet lag in een grappige positie en de sint stond mooi recht. Daarna mochten de kindjes kiezen welk deel ze wilden versieren: de baard, de staf, buik, de broek, ... Iedereen werkte goed mee. Af en toe was er wel eens ruzie als ze met twee aan een arm of been kleurden, maar toen kwam ik tussen en trok een lijn tot waar ze elk mochten kleuren. Daarom zijn sommige delen van de piet en de sint zo verschillend, maar dat is net grappig en mooi.
Als de kunstwerkjes klaar waren, mochten we ze uithangen in het lokaal waar de échte sint en zijn pieten enkele dagen later op bezoek zouden komen. Voor de kinderen was dit een extra motivatie om hun best te doen.

maandag 7 december 2009

Photostory school Oedelem

Aan de hand van Photostory moesten we voor het vak ICT een school voorstellen. Een virtuele rondleiding geven in het gebouw. Ik koos voor de school waar mijn tante werkt. Het is een klein gezellig schooltje. Ter Bunen in Oostveld, Oedelem. Ik had nooit eerder met photostory gewerkt en zag het dan ook helemaal niet zitten om eraan te beginnen. Toen ik na enkele mislukkingen dan toch het programma had gedownload, kon ik eraan beginnen. Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Gewoon foto's importeren en dan stap voor stap doen wat er aangegeven wordt. Bepaalde foto's heb ik bewerkt, sommigen kregen een speciale tint, anderen maakte ik gewoon wat kleiner. De rondleiding begint bij het torentje op de speeltuin, omdat daar de naam van de school opstaat. Dan komen we binnen in het gebouw waar het herfststukje staat. De meeste klassen zijn met elkaar verbonden, zo kom ik eerst in de opvang, dan in het eerste kleuterklasje, dan in het tweede en derde klasje. Daarna liep ik door naar de bewegingsklas waarop ik mijn weg verder zette naar boven toe. Ook daar kun je van de ene klas in de andere lopen via een deur. Een voor een gezellige, kleine klasjes. Het MOS- klasje moest er zeker ook op, want daar zijn ze heel erg trots op. Hier komen de kindjes samen en leren iets over de natuur. Ten slotte liep ik door de poort naar buiten.

Om de site van de school te bezoeken, klik hier.

Valies


Het boek waaruit ik het idee voor mijn valies haalde.
Voorkant

Achterkant
Dit is mijn valies. Ik vond inspiratie in het kinderboekje: 'ik voel een voet'. Het sprak me meteen aan doordat de felle kleuren gecombineerd worden met een donkere achtergrond. Ook de leuke dieren en verschillende kleuren in de hangmat springen meteen in het oog. Op de voorkant zie je de dieren samen slapen in de hangmat. De kleine schildpad heeft zijn ogen open, want hij hoorde iets. Er ritselde iets in de struiken. Hij gaat samen met de andere dieren op pad. Alle dieren gaan één voor één een kijkje nemen en ze denken dat het de grotere versie van zichzelf is. Uiteindelijk blijkt het een olifant te zijn. Ze worden vriendjes met de olifant en hun nieuwe, dikke vriend mag bij hen in de hangmat komen slapen, want hij kan niet zo goed slapen in zijn eigen bedje.
Ik kan ook veel vragen stellen omtrent de valies aan de kindjes, zoals hoe het komt dat de hangmat doorzakt. Omdat de olifant veel meer weegt dan die kleine diertjes natuurlijk.
De valies zelf was wel moeilijk te vinden. Het is de bedoeling dat ik de valies nog lang kan gebruiken. Ze moest dus niet alleen stevig zijn, maar ook makkelijk in gebruik. Uiteindelijk is het er een met een rits geworden.



maandag 30 november 2009

Stokpaarden (stage)


Voor de bewegingsactiviteit in de eerste stage werken we met verschillende standen, waartussen de kindjes kunnen kiezen. Door het beoefenen van verschillende bewegingsvormen maken we van de kleuters échte zwarte pieten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op het klimrek klimmen om het dak op te komen, ze lopen over de banken om op de daken te leren lopen, ze gooien of schuiven pakjes naar elkaar, sluipen onder een doek om door de schoorsteen te komen én ze mogen met de paarden van de sint rijden. Daarom maakte ik enkele stokpaarden. Dankzij een leuke tip van mijn mama en hulp van mijn zus lukte het me om enkele leuke paarden te maken waar niet zoveel werk aan was.
Benodigdheden: karton, krantenpapier, plakband, stokken, oude nylonkousen en wol of sjorkoorden.
Hoe maak je het: begin met 2 gelijke paardenkoppen te tekenen op karton, knip deze uit. Trek rond de 2 koppen een nylonkous, zorg dat de neus van het paard aan het uiteinde van één van de kousen zit. Steek vervolgens tussen de 2 koppen verschillende proppen krantenpapier. Dit zou eventueel ook lukken met hooi of stro. Als je een 'volle' paardenkop hebt, je kan zelf beslissen hoe dit je het hoofd wilt. Daarna steek je een stok zo ver mogelijk in het hoofd, tussen de kranten. Je trekt de kous verder over de stok en bind het onderaan de stok vast, zodat je niet met splinters kan zitten van het hout, indien dit wel het geval zou zijn schuur je eerst de stok af met wat schuurpapier. Nu heb je de vorm van je paard. Met plakband en alcoholstift en de wol of sjorkoorden werk je het paard af.

woensdag 25 november 2009

Monster

Voor het vak beeld moesten we een monster maken van papier marché. Ik had daar al eerder mee gewerkt maar het was al een hele tijd geleden. Ik was al vergeten dat het zoveel werk was. We startten met een ballon, we konden zelf kiezen hoe groot we hem wilden opblazen. Daarna plakten we aan de hand van behangerslijm krantenreepjes een voor een op de ballon. Een laag horizontaal, een laag verticaal en dan weer diagonaal, enzoverder. Een langdurig werkje, aangezien er minstens vijf lagen op moesten. Ik heb zeker 8 lagen moeten leggen, omdat het niet goed bleef plakken. Toen de lagen erop aangebracht waren kon ik beginnen met de ogen, oren en mond aan te brengen met yoghurtpotjes, propjes en karton. Ik begon te plakken en te puzzelen zonder plan in mijn hoofd, en dat is duidelijk te zien aan de vorm en de stand van de ogen, oren en mond. Uiteindelijk kwam ik een enorm rare, misvormde vorm uit, maar zo ziet een monster er nu eenmaal uit.


Voorleeslesje 4 de leerjaar

Ik moest een leeslesje geven in de eerste en de tweede graad. In de tweede graad stond ik in het vierde leerjaar. De keuze van het boek was niet zo moeilijk omdat ik vind dat 'Pluk van de petteflet' voor iedereen leuk is. Jong of oud, groot of klein. Het boek is grappig en onschuldig, wat het nog zo tof maakt. Ter inleiding speelde ik met de kindjes een memory-spelletje. Uiteraard met prentjes uit het boek. Als iemand 2 dezelfde kaartjes gevonden had mochten ze iets vertellen over het verhaaltje als ze dat nog wisten. Ze hadden het boek al gelezen in het eerste leerjaar. Toch zaten de herinneringen verder dan gedacht. Na het spelletje te hebben gespeeld, las ik het eerste verhaaltje uit het boek voor: 'Pluk zoekt een huisje'. De kindjes luisterden aandachtig. Na het verhaaltje verdeelde ik de klas in 4 groepen, het was maar een klasje van 8 kindjes, waardoor alles vlot verliep. De kindjes kregen dus per 2 een groot blad papier, die op 1/ 4 geplooid was. Elk groepje zat in een hoek van de klas en op het bord hing een afbeelding van Pluk. Ze mochten het hoofd van pluk tekenen en de nek een klein beetje verdertekenen op het omgeplooide deel. Daarna moesten ze het blad omdraaien en ik schoof de bladen door naar het volgende groepje. Zij mochten dan het lichaampje tekenen. En zo schoof ik de bladen 4 keer door. Waarna we op het einde erg grappige Plukjes bekwamen.

Ik vond inspiratie voor het 'inleidingsspel' op een goede Nederlandse site, hierop vind je heel wat leuke knutsel- en spelideetjes binnen een bepaald thema. Klik hier als je de site wil bezoeken.

vrijdag 30 oktober 2009

Welkom

Hallo,
ik ben Saalien Arryn, ik woon in Tiegem.
Ik zit in het eerste jaar kleuteronderwijs en volg dit in katho Tielt.
Via deze blog kunnen jullie me volgen in mijn eerste jaar.
Groeten,
Saalien