maandag 30 november 2009

Stokpaarden (stage)


Voor de bewegingsactiviteit in de eerste stage werken we met verschillende standen, waartussen de kindjes kunnen kiezen. Door het beoefenen van verschillende bewegingsvormen maken we van de kleuters échte zwarte pieten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op het klimrek klimmen om het dak op te komen, ze lopen over de banken om op de daken te leren lopen, ze gooien of schuiven pakjes naar elkaar, sluipen onder een doek om door de schoorsteen te komen én ze mogen met de paarden van de sint rijden. Daarom maakte ik enkele stokpaarden. Dankzij een leuke tip van mijn mama en hulp van mijn zus lukte het me om enkele leuke paarden te maken waar niet zoveel werk aan was.
Benodigdheden: karton, krantenpapier, plakband, stokken, oude nylonkousen en wol of sjorkoorden.
Hoe maak je het: begin met 2 gelijke paardenkoppen te tekenen op karton, knip deze uit. Trek rond de 2 koppen een nylonkous, zorg dat de neus van het paard aan het uiteinde van één van de kousen zit. Steek vervolgens tussen de 2 koppen verschillende proppen krantenpapier. Dit zou eventueel ook lukken met hooi of stro. Als je een 'volle' paardenkop hebt, je kan zelf beslissen hoe dit je het hoofd wilt. Daarna steek je een stok zo ver mogelijk in het hoofd, tussen de kranten. Je trekt de kous verder over de stok en bind het onderaan de stok vast, zodat je niet met splinters kan zitten van het hout, indien dit wel het geval zou zijn schuur je eerst de stok af met wat schuurpapier. Nu heb je de vorm van je paard. Met plakband en alcoholstift en de wol of sjorkoorden werk je het paard af.

woensdag 25 november 2009

Monster

Voor het vak beeld moesten we een monster maken van papier marché. Ik had daar al eerder mee gewerkt maar het was al een hele tijd geleden. Ik was al vergeten dat het zoveel werk was. We startten met een ballon, we konden zelf kiezen hoe groot we hem wilden opblazen. Daarna plakten we aan de hand van behangerslijm krantenreepjes een voor een op de ballon. Een laag horizontaal, een laag verticaal en dan weer diagonaal, enzoverder. Een langdurig werkje, aangezien er minstens vijf lagen op moesten. Ik heb zeker 8 lagen moeten leggen, omdat het niet goed bleef plakken. Toen de lagen erop aangebracht waren kon ik beginnen met de ogen, oren en mond aan te brengen met yoghurtpotjes, propjes en karton. Ik begon te plakken en te puzzelen zonder plan in mijn hoofd, en dat is duidelijk te zien aan de vorm en de stand van de ogen, oren en mond. Uiteindelijk kwam ik een enorm rare, misvormde vorm uit, maar zo ziet een monster er nu eenmaal uit.


Voorleeslesje 4 de leerjaar

Ik moest een leeslesje geven in de eerste en de tweede graad. In de tweede graad stond ik in het vierde leerjaar. De keuze van het boek was niet zo moeilijk omdat ik vind dat 'Pluk van de petteflet' voor iedereen leuk is. Jong of oud, groot of klein. Het boek is grappig en onschuldig, wat het nog zo tof maakt. Ter inleiding speelde ik met de kindjes een memory-spelletje. Uiteraard met prentjes uit het boek. Als iemand 2 dezelfde kaartjes gevonden had mochten ze iets vertellen over het verhaaltje als ze dat nog wisten. Ze hadden het boek al gelezen in het eerste leerjaar. Toch zaten de herinneringen verder dan gedacht. Na het spelletje te hebben gespeeld, las ik het eerste verhaaltje uit het boek voor: 'Pluk zoekt een huisje'. De kindjes luisterden aandachtig. Na het verhaaltje verdeelde ik de klas in 4 groepen, het was maar een klasje van 8 kindjes, waardoor alles vlot verliep. De kindjes kregen dus per 2 een groot blad papier, die op 1/ 4 geplooid was. Elk groepje zat in een hoek van de klas en op het bord hing een afbeelding van Pluk. Ze mochten het hoofd van pluk tekenen en de nek een klein beetje verdertekenen op het omgeplooide deel. Daarna moesten ze het blad omdraaien en ik schoof de bladen door naar het volgende groepje. Zij mochten dan het lichaampje tekenen. En zo schoof ik de bladen 4 keer door. Waarna we op het einde erg grappige Plukjes bekwamen.

Ik vond inspiratie voor het 'inleidingsspel' op een goede Nederlandse site, hierop vind je heel wat leuke knutsel- en spelideetjes binnen een bepaald thema. Klik hier als je de site wil bezoeken.