woensdag 29 december 2010

Poppen beeld


Voor beeld kregen we de opdracht om enkele poppen te maken

Ik maakte 2 lepelpoppen, een sokpop, 2 stokpoppen, vingerpoppen, een handschoenpop van een vlinder, een eierdoospop, enkele borstelpoppen van de stampertjes uit het boek 'Pluk van de petteflet, een foetsiepop van een elfje, ...

dinsdag 27 april 2010

Weerkoffer

Voor het vak wereldoriëntatie hebben we de opdracht gekregen om een weerkoffer te maken. Hierin moest: een weerkalender met weerkaartjes op niveau en seizoenen en een kledingsuggestie zitten. Daarnaast 3 meettoestellen om het weer te meten en eventuele aanvulling.





Mijn weerkalender bestaat uit 3 delen. Het hoofddeel is een houten rechthoek die ik grijs schilderde. Daarop staan de 7 dagen van de week met een touw onder en een parel aan. De dag wordt dus aangeduid door de parel te verschuiven. Daaronder hangen weerkaartjes (deze kunnen vervangen worden, al naar gelang de kleuterklas) met ook daaronder een touw en een parel.






Op het hoofdbord is er ook plaats voorzien voor maandkaartjes en seizoenskaarten.






Bovenaan de plank is er klittenband (velcro) voorzien om een houten wolk op te bevestigen. Op de wolk hangt een thermometer met prenten van een kind met winterkledij aan, een kind met een trui en lange broek aan en een kindje met een t- shirt voor als het warm is.






Daarnaast kan er een zonnetje omgeplooid worden waar een beertje op staat, op de beer hangt ook klittenband waarop er kleren gehangen kunnen worden. Doordat het zonnetje kan worden omgeplooid met een scharniertje en de wolk kan afgehaald worden, past alles mooi in mijn koffer.












Naast de weerkalender maakte ik een weersjaal een pluviometer om de hoeveelheid regen te meten en een windmolentje met bekertjes en rietjes. Heel eenvoudig.






De weerkoffer maken vraagt veel tijd en energie, maar ik denk dat ik er later veel gebruik van zal kunnen maken.

Rituelenkoffer

Voor mijn rituelenkoffer koos ik voor een regenboog, omdat ik dit spiritueel vind. Je kan er niet echt een uitleg aan geven en je kan het niet vastnemen. Net als geloven.


In mijn rituelenkoffer zitten heel uiteenlopende dingen. Onderandere een handpop van een egeltje. 'Pluisje' is een handpop waar de kleuters hun gevoelens kunnen aan vertellen. Sommige kleuters vinden het gemakkelijker om iets te vertellen tegen een pop dan tegen een persoon.


Er zitten ook wierrookstokjes in om de kleuters tot rust te brengen. Een gebedenboekje, een kaars, een regenpijp, een gevoelenskaart met de 4 belangrijkste gevoelens bij kleuters, namelijk droevig, blij, boos, bang. In het midden zit een pijl die kan verdraaid worden naar het juiste gevoel.


Ter gelegenheid van een geboorte zitten er kleine potjes in met tuinkerszaadjes, de kleuters mogen dan symbolisch een zaadje planten en de evolutie volgen.


Een zwart bord voor als iemand sterft, dan mag de kleuter een lichtgevend sterretje erop hangen. Zo is hun sterretje altijd dicht bij hen. Er zit ook een doosje in met kralen en een touw, elke kleuter krijgt een parel en mag het op het touw steken, zo tonen we aan dat we allen verbonden zijn met elkaar.


Er zitten nog een heleboel dingen in die ik later zal kunnen gebruiken in de kleuterklas tijdens godsdienstmomenten.

woensdag 6 januari 2010

Muzisch project: Mivalti







Voor de opdracht van Muzisch project moesten we een voorstelling voorbereiden binnen één of meerdere aspecten van muzische grondhouding. Dit kon zowel drama, beweging, muziek of beeld zijn. In welke combinatie we wilden. Wij kozen ervoor om een combinatie van alle aspecten te doen. We verwerkten beweging, beeld en muziek in een toneelstukje, drama. Wat we wel spijtig vonden was dat we eerst een project moesten uitwerken en toen we er volop aan bezig waren meldden de leerkrachten ons voor welke doelgroep we dit moesten opvoeren.
Tot dat moment gingen we ervan uit dat het een kleuterpubliek was. Wij kregen te horen dat onze doelgroep 'Mivalti' was. Een begeleidingscentrum voor volwassenen met een handicap. Mits enkele aanpassingen kwamen we toch tot een leuk resultaat. Ik speelde de rol van Sarah, die een pyjamaparty hield met haar vriendinnen. De vriendinnen bleven slapen, want de dag erna zouden ze Sarah helpen met het schilderen van haar kamer. Bij het aflopen van het wekkersignaal krijgt Sarah haar vriendinnen helaas niet makkelijk uit hun bed. Daarop besluit ze een beetje ochtendgymnastiek te doen. Hierbij betrok ik het publiek, dat tot onze grote vreugde enthousiast de bewegingen nadeed. Na de ochtendgymnastiek gaan Sarah en Lotte (die geen zin heeft om te werken) om wat extra verf. Dit had eigenlijk niet veel te maken met het verhaal, maar anders zou het met z'n vijven te druk worden op het podium. Als Sarah en Lotte weg zijn, maken de andere 3 meisjes er een boeltje van. Op het podium hadden we een wit doek gehangen en op de grond plastiek, zodat ze er naar hartelust op konden kladderen. De meisjes maakten ruzie om welke kleur de muur zou krijgen en iedereen deed zijn eigen zin. De een schilderde met een groene kwast, de ander met geel en nog een ander met rood. Zo werd de muur (het doek) een 'kunstwerk' met allerlei kleuren. Als Sarah en Lotte terug thuiskomen schrikken ze, de drie meisjes kijken angstig uit naar de reactie van Sarah. Deze blijkt uiteindelijk toch positief, want ze is blij dat haar vriendinnen dit voor haar gedaan hebben. Daarna komt het aspect muziek aan bod, we zingen samen het liedje 'Vrolijke vrienden', de hele zaal zingt mee. Een erg aangename ervaring.